Demjén Ferenc ***** A VIDEÓ MEGNÉZÉSÉHEZ KI KELL KAPCSOLNOD A ZENÉT A BÖNGÉSZŐBEN *****
Demjén Ferenc ***** A VIDEÓ MEGNÉZÉSÉHEZ KI KELL KAPCSOLNOD A ZENÉT A BÖNGÉSZŐBEN *****
Boldog Új Évet
 
koncertek fotói
 
Menü
 
Kossuth dij

 
Billentyűsök éjszakája

 
Billentyűsök éjszakája II.

 
..
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
 
Kossuth dij
Tartalom
 
naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
számláló
Indulás: 2004-07-28
 
Aktuális
Aktuális :

  2012.03.15. 15:15

2012. március 14. Kossuth dij


2012. március 14-én tartották a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadását a Parlament kupolacsarnokában. A díjakat Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor kormányfő adták át.

 

 

 

 Demjén Ferenc: "A Kossuth-díjat is elsősorban a közönség szeretetének köszönhetem"

Nem számított a Kossuth-díjra Demjén Ferenc előadóművész, zeneszerző, aki szerint szerdán átvett kitüntetése talán azt is jelent: a kultúra végleg befogadta a könnyűzenei műfajt. 

Demjén Ferenc a hivatalos indoklás szerint az igényes magyar rockzene megteremtésében játszott meghatározó szerepéért, valamennyi korosztályhoz szóló, csodálatos zenei hangzású, mély eszmei mondanivalójú dalaiért és dalszövegeiért, azok magával ragadó interpretálásáért, a közönség szeretetétől övezett, folyamatosan megújuló művészi pályafutásáért kapta meg a kitüntetést.
 
"Nem számítottam erre, bár az is igaz, hogy az én korosztályomból sokan kaptak már Kossuth-díjat. Rendkívül megtisztelő, és valahol talán azt is jelenti, hogy a kultúra végleg befogadta a könnyűzenei műfajt" - hangsúlyozta a 65 éves Demjén Ferenc, mindenki Rózsija az MTI-nek.
Mint mondta, már egészen fiatalon erre a pályára készült, és rögtön a középiskola befejezése után hivatásos zenész lett. Az akkor undergroundnak számító zenekarok közül játszott a Dogsban, a Liversingben, a Sakk-Mattban, a Tűzkerékben, első profi zenekara a műfajilag igen sokszínű Bergendy zenekar volt 1970-től.

"Itt már nemcsak énekeltem és basszusgitároztam, hanem zenét és szövegeket is írtam. Az 1973-ban kiadott Hétfő volt az első Magyarországon megjelent duplalemez: 24 dal szerepelt rajta, a nap minden órájára csináltunk egyet. Nagyon szépen szerkesztett lemez, ezen van az Iskolatáska vagy a Hadd főzzek ma magamnak is. Több zseniális muzsikussal játszhattam együtt a Bergendyben, például az azóta elhunyt billentyűssel, Latzin Norberttel, akivel sok dalt írtam együtt" - idézte fel az énekes, aki hét éven át játszott a Bergendy zenekarban.

Demjén Ferenc 1977-ben a szakma számos kiválóságának közreműködésével - mások mellett az LGT tagjaival, Babos Gyulával, Tátrai Tiborral, Zoránnal - elkészítette első szólólemezét, a Fújom a dalt című anyagot, amelyet már új zenekarával, az újhullámos-rockos V'Moto-Rock-kal mutatott be. "Keményebb zenét akartam játszani és ehhez két kreatív zeneszerző társat találtam Menyhárt János és Lehr István személyében". A "mocis" korszak 1988-ig tartott, a legnagyobb sláger a Várj, míg felkel majd a nap volt.
Leszögezte: akkorra döntötte el, hogy szólóban folytatja, bár az állandó zenekar ma is fontos számára, hiszen csaknem húsz éve játszik mostani kísérőivel.

"Vannak líraibb dalaim, olykor a keményebb zenék felé fordulok, és az elmúlt években rendszeresen készítettem új stúdiólemezt. Eddigi pályafutásom során már több mint negyven albumot csináltam, de ezeket nem szoktam visszahallgatni, alapvetően a legfrissebb munkáimat szeretem a legjobban" - idézte fel.

Az énekes alighanem csúcstartónak számít a hazai könnyűzenei színtéren azzal, hogy tíz koncertje volt az egykori Budapest Sportcsarnokban, hét pedig a helyén felépült Papp László Sportarénában. Idén decemberben valószínűleg jön a következő Aréna-koncert, ezen Demjén Ferenc tervei szerint sok olyan dal elhangzik majd, amelyet még nem adott elő színpadon.

Dalszövegeiről - amelyekből "jutott" például Kovács Katinak és Katona Klárinak is - Demjén azt mondta az MTI-nek, hogy mindig azt írta le, amit megélt, az életből felszedett. Ezekből a legtöbb szerelmes dal (
a legismertebb talán a Szerelemvonat), "ezek a cenzúra idején egyfajta menekülési útvonalat is jelentettek egy szerzőnek. Az elmúlt években sok aktualitást, közéleti érzést is belevittem szövegeimbe. Fontosnak tartom, hogy a nívótlanság és igénytelenség ellenében a műfaj megtartsa értékeit, egy kicsit mindig a közönség elvárása előtt járva egy lépéssel".

Kiemelte, hogy a koncerteken kívül is nap mint nap találkozik a közönség szeretetével. "A Kossuth-díjat is elsősorban ennek köszönhetem, és ez mindig továbblendít a nehezebb napokon, ami rendkívül jó érzés" - jegyezte meg.

Lírai érzékenység jellemzi

Demjén Ferenc 1946. december 21-én született Diósgyőrben. Több együttesben énekelt és basszusgitározott, majd 1970-ben a Bergendy frontembere lett, a zenekar számos slágerének nemcsak előadója, de szerzője, szövegírója is volt. Első szólólemezét is a Bergendyvel készítette, majd kilépett a zenekarból.

1978-ban V'Moto-Rock néven saját együttest alapított, ami egy évtizeden át "gyártotta" a népszerű számokat. 1989-től szólista és dalokat ír neves pályatársainak is. 1987-ben a Szerelem első vérig, majd 1996-ban a Honfoglalás című film betétdalával óriási sikert aratott. Zenéjére és szövegeire, akárcsak előadásmódjára a lírai érzékenység jellemző; legszebb hangú énekeseink közé tartozik.

Számtalan szakmai elismerés mellett 1996 óta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést is. 

 

 
Én szerkesztem:)

Kovács kati rajongói klub a facebook oldalon

Videók

Kovács Kati gportal

Picasa képtár

vörösklub gportal

lordklub gportal

demjenrozsi gportal

hoki gportal

poluspingvinek gportal

 

 

 
Háttérzene
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto